על הקשבה לתינוק ועל הובלה הורית
התינוק מסרב, מתנגד ועושה כל מה שבכוחו כדי לא לשהות במנשא. איך להוביל אותו להסתגל למצבים חדשים מבלי לכפות עליו את רצוננו?
מה עושים כאשר התינוק מסרב לשהות במנשא? אנחנו מעוניינים להשתמש במנשא כדי לשחרר את הידיים ולהסתובב בנוחות בבית ובחוץ. אנו יודעים שנשיאה במנשא חשובה להתפתחות התינוק. עם זאת, אנחנו רוצים להיות קשובים לתינוק ולא לכפות עליו מצבים שאינו מעוניין בהם, ובודאי שלא נשים אותו במצב שגורם לו אי נוחות. רוב ההורים במצב זה יוותרו על המנשא מתוך הנחה שהמנשא לא נוח לתינוק. למעשה, העובדה שהתינוק מתנגד לשהייה במנשא לא מעידה על כך שהמנשא לא נוח לו, אלא על כך שהתינוק עדיין לא התארגן בנוחות במנשא. אם נסייע לתינוק להגיע לנינוחות במצב שאינו מכיר, נגלה שהוא עשוי לאהוב את המנשא מאד. אותה גישה נכונה למצבים רבים בהם התינוק מגלה התנגדות למנח מסוים, כמו שכיבה על הבטן או שהייה בערסל.
מהי הובלה הורית?
כאשר אנו נתקלים בהתנגדות של התינוק להתנסות במצב שאינו מכיר, עלינו לזכור שתפקידנו כהורים הוא לסייע לו להסתגל למצב החדש. חשוב להבין שאיננו מנסים להרגיל אותו למצב לא נוח, אלא מסייעים לו להרגיש בנוח במצב לא מוכר. התינוק לא מצפה מאיתנו שנשאל אותו מה טוב בשבילו, אלא שנוביל אותו ושנראה לו את הדרך.
אז מה עושים?
ראשית ננסה להביא את התינוק למצב החדש יותר מפעם אחת ובזמנים שונים. ננסה כשהוא עייף, כשהוא רגוע, בערב, או במהלך היום. נלווה את ההתנסות בגירוי מרגיע ונוסך ביטחון כמו מגע, תנועה או קול. נשתדל להישאר שלווים גם כאשר התינוק מפגין סימני אי נוחות ונמשיך לנסות תוך הגברת התנועה והקול. אם התינוק בוכה נפסיק וננסה שוב בפעם אחרת.
הדרגתיות
כאשר התינוק מתנגד למצב חדש מומלץ לחשוף אותו אליו בהדרגתיות. לדוגמא, אם התינוק מתנגד להתערסל על הידיים, נתחיל לערסל אותו כשפניו מופנות כלפי חוץ, ובהדרגה נסובב אותו ונביא אותו לתנוחת ערסול מלאה. אם תינוק מתנגד לשהות במנשא בד גמיש, נכניס אותו למנשא בשלבים ונשלב כל העת מגע, תנועה וקול.
עוצמה
תנועות גדולות, קול רם וברור, ומגע עמוק נותנים לתינוק חוויה ברורה של הנוכחות שלנו, מעניקים לו ביטחון, ובכך מסייעים לו להפחית התנגדות ומקלים עליו להסתגל למצב החדש.