צעצועים התפתחותיים – אחד או שניים בכל פעם וכל המוסיף גורע
שפע של צעצועים אינו תורם להתפתחות התינוק ואפילו מזיק לה. מדוע כל מומחי ההתפתחות ממליצים להתאפק ולשמור את רוב הצעצועים בקופסה?
תינוק חדש בא לעולם ויחד איתו מגיעים הביתה אינסוף אביזרים וצעצועים התפתחותיים שכולם מיועדים לשעשע ולפתח את הרך הנולד. לעתים קרובות, מתוך רצוננו לתת לתינוק שפע, אנחנו מציפים את עולמו בצבעים, צלילים ואורות. למעשה, כל השפע הזה לא רק שאינו תורם להתפתחות התינוק אלא אפילו מזיק.
לאלו גירויים זקוק התינוק בחודשי חייו הראשונים ואלו מיותרים עבורו?
בשלושת החודשים הראשונים תינוקות זקוקים בעיקר למגע, לתנועה, לקולות ההורים – חוויות שיעניקו שקט ובטחון. הגירוי הצבעוני והחזק שמספקים צעצועים התפתחותיים לא תורם לכך. עודף גירויים מציף את המוח במידע, והתינוק נסגר כדי להגן על עצמו מהצפה חושית. זוהי גם הסיבה שבחודשים הראשונים לא מומלץ לשאת תינוק במנשא עם פנים החוצה.
פיתוח קשר יד עין
גם כאשר התינוק גדל מעט, לא מומלץ להניח לפניו יותר מצעצוע או שניים. עכשיו התינוק כבר לומד על קשר יד עין. הוא מושיט את ידיו לצעצוע שמושך את ליבו. תהליך זה יקרה בצורה מיטבית אם התינוק נמשך לצעצוע מסוים ומנסה להגיע אליו. אולם מה קורה כאשר מונחים צעצועים רבים מכל צדדיו? כל תנועה מקרית של התינוק תייצר תגובה של צעצוע כלשהו. בסביבה כזאת קשה ללמוד את הקשר בין תנועות הידיים למראה העיניים.
פיתוח סקרנות
שפע גדול של צעצועים מפחית את סקרנותו של התינוק. בסביבתו קיימים כל כך הרבה צורות, צבעים וקולות, שלמעשה אין לו סיבה להמשך לצעצוע מסוים ולחקור אותו. הכול דומה בעיניו, הכול צבעוני ומרשרש. לכן הוא גם ישתעמם בקלות. בהמשך, בשלב הזחילה, מה יעודד אותו להתקדם? לאן ירצה להגיע? הכול נמצא סביבו בהישג יד ולכן משעמם. בנסיונותינו להעניק לתינוק שפע גירויים כדי לעניין ולפתח אותו, אנו עשויים ליצור תופעה הפוכה ולגדל ילד שאינו מתעניין בדבר.
אפשר ללמוד המון משעמום
הורים רבים מפחדים משעמום. אבל שעמום מביא איתו הרבה ברכה. מהשעמום תינוק יכול ללמוד פשוט להיות עם עצמו, בנחת. תינוק שלא מחפש עניין בחוץ פנוי ליותר למידה חושית. הוא חוקר את עצמו, מקשיב ומתבונן. השעמום מלמד את התינוק להבחין בפרטים קטנים ובתחושות עדינות. לתינוק שיודע להסתפק במעט גירויים יהיה קל יותר להתמודד עם דחיית סיפוקים בהמשך חייו.
אז מה כדאי לעשות וממה להימנע?
קודם כל לארוז את כל הצעצועים בארגז או סלסלה ולהניח בצד. אחר כך לבחור בתשומת לב צעצוע או שניים. חשוב שהצעצוע ימשוך את ליבו של התינוק. כאשר התינוק מיצה את העניין שלו בצעצוע אחד ניתן להחליף ולתת לו צעצוע אחר. מומלץ לבחור צעצועים פשוטים מחומרים טבעיים. כדאי להניח לתינוק לשהות לעתים במצב בו הוא סתם בוהה. לא להתפתות לתלות מוביילים וצעצועים מעל המיטה, העגלה, או הערסל. הניחו לתינוק להתעניין בעולם כפי שהוא..